Onze tip om lek in huis te voorkomen

Een aantal simpele tips kunnen je een hoop ellende besparen. Lekkages in huis zijn nooit prettig en kunnen voor veel schade zorgen in of aan huis. Daarom wil je een lekkage uiteraard te allen tijde voorkomen. Op deze pagina geven we je een aantal tips om de kans op een lekkage te verkleinen en geven we een aantal tips om de impact te beperken, indien er zich toch een lekkage voordoet. Natuurlijk bestaat er altijd nog een kans dat er een lekkage ontstaat, maar het wordt zwaar aangeraden om je bewust te zijn van de onderstaande tips.

Tips om een lek te voorkomen

Veel lekkages ontstaan door achterstallig onderhoud aan het dak. Daarom is het verstandig om eens in de zoveel jaar het dak na te laten kijken op lekkages. Een dak gaat niet eeuwig mee. Wanneer het dak wordt gecontroleerd op eventuele lekkages kan er een inschatting worden gemaakt naar de staat van het dak. Tegelijkertijd kan er een controle worden gedaan of er niet al ergens een beginnend lek in het dak zit. Risicovolle plekken in het dak kunnen vooraf al worden gerenoveerd, zodat jij weet dat je voorlopig weer een goed dak boven je hoofd hebt. Datzelfde geldt voor de waterleidingen. Het wordt aanbevolen om jaarlijks de waterleidinginstallatie te laten controleren. Eventuele problemen kunnen hiermee worden opgespoord en je weet de staat van de leidingen.

In de winter wordt het aangeraden om bij vorst en vriezen de toevoerleidingen voor de buitenkraan te sluiten en af te tappen. Wanneer het water in de leidingen bevriest kan dit gaan opzetten en de leidingen laten knappen. Hierdoor zal er een lekkage ontstaan. Een geknapte leiding zit je niet op te wachten. Ook zal de buitenkraan ook weinig toegevoegde waarde hebben als het hard aan het vriezen is en kun je deze dus net zo goed afsluiten.

Daarnaast is het goed om je huis regelmatig te ventileren en te isoleren. Hiermee voorkom je namelijk condens. Condens kan schade in huis veroorzaken. Door regelmatig even een raam open te zetten kun je dit al snel voorkomen.

Overige tips

Ga je op vakantie of ben je om een andere reden lang van huis? Zorg er dan voor dat je de hoofdkraan dichtdraait. Mocht er in de tussentijd een lekkage in huis ontstaan dan weet je dat het probleem zich niet zal verergeren. Ook heb je het water in de tussentijd niet nodig als je op vakantie bent en is het een kleine moeite om de hoofdkraan even dicht te draaien. Daarnaast is het goed dat iedereen in huis weet waar de hoofdkraan zit. Zo kan iedereen snel reageren indien er een lek in huis ontstaat. Is er een lek in een van de leidingen dan is het zaak om de hoofdkraan dicht te draaien om meer schade te voorkomen. Weet je zeker dat de oorzaak van de lekkage zich in het dak bevindt? Dan heeft het uiteraard geen toegevoegde waarde om de hoofdkraan dicht te draaien.

Loodgieter Den Haag nodig? Neem dan met ons contact op!

1 reply
  1. Vincent Rondwijk
    Vincent Rondwijk says:

    Ik zie in mijn omgeving vaak genoeg dat men te weinig rekening houdt met het schoonmaken van daken en regenpijpen. Lekkages liggen op de loer. Volgensmij focust men zich vaak op verstoppingen en lekkages binnenshuis, wat ik snap. Maar dit is ook belangrijk!

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *