Wat te doen bij een lekkende kraan

Heb je een lekkende kraan in huis? Een kraan die blijft druppen kan erg vervelend zijn en dit wil je graag verholpen hebben. Op de lange termijn kan een lekkende kraan namelijk veel water verspillen en verspilling is nooit goed.

Daarnaast kan een kraan die continue blijft druppen ook erg irritant zijn. Zeker wanneer je je veel rondom de kraan begeeft is het erg vervelend als de kraan alsmaar blijft druppen. Denk er bijvoorbeeld aan als de kraan in de badkamer blijft druppen en je in de kamer hiernaast slaapt. Niemand zit er op te wachten om de gehele nacht het gedrup van de kraan aan te horen. Hoe je zelf een druppende kraan kunt verhelpen lees je hieronder, maar allereerst gaan we het hebben over de mogelijke oorzaak. Om het probleem te verhelpen zullen we eerst achter de oorzaak moeten komen.

Oorzaak van een druppende kraan

In de meeste gevallen van een lekkende kraan ligt de oorzaak bij het kraanleertje. Deze kan zijn versleten of beschadigd. Ouderdom kan de oorzaak zijn van het versleten of beschadigde leertje. Het kan ook komen door het slijten van het kraanleertje of doordat de kraan te ver wordt dichtgedraaid. Zorg dat je een kraan nooit met teveel kracht dichtdraait. Wanneer je de kraan dichtdraait en er komt geen water meer uit is dit voldoende. Het is niet nodig om de kraan met nog meer kracht verder dicht te draaien.

Stappenplan om de lekkende kraan te repareren

Wil je zelf je kraan repareren, zodat je van het druppen af bent? Onderstaand hebben we in een aantal stappen voor je uitgelegd hoe je een druppende kraan zelf gemakkelijk en snel weer kunt repareren. Je leest hier hoe je de sierhuls netjes losdraait en het kraanleertje van de betreffende kraan kunt vervangen. Ook is dit een goed moment om eventuele kalkaanslag te verwijderen. Dit doe je door de onderdelen in een bak azijn te zetten of ontkalkingsmiddel te gebruiken.

  • Stap 1: Allereerst draai je de hoofdkraan dicht, zodat er geen water meer uit de kraan kan komen. Vervolgens trek je de knop die op de kraan zit eraf. Vaak zit deze vast met een schroefje.
  • Stap 2: Draai het sierhuls los met een tang. Een handige tip is om een doekje tussen de tang en het sierhuls te doen, zodat je deze niet beschadigd.
  • Stap 3: Wanneer het sierhuls is verwijderd kun je het schroefje of moertje van het kraanleertje losmaken. Wanneer deze is verwijderd kun je het kraanleertje eruit halen.
  • Stap 4: Nadat je de kalkaanslag van de kraanonderdelen hebt verwijderd kun je een nieuw leertje monteren op de kraan.
  • Stap 5: Monteer alle onderdelen weer in elkaar en als het goed is ben je eindelijk af van die druppende kraan en de waterverspilling.

Lukt het niet zelfstandig?

Wanneer het je niet zelfstandig lukt om een lekkende kraan te repareren kun je altijd een van onze loodgieters inschakelen om je te hulp te staan. Onze loodgieters zijn werkzaam in Den Haag en omgeving.

Meer weten over ons? Loodgieter Den Haag met spoed.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *